Drie_Vrouwen_150.jpg
Nieuws
Als Persoon ven Kennis naar wijsheid PDF Afdrukken E-mail

Image 

In mijn praktijk als coach krijg ik vaak mensen die op zoek zijn naar hun persoonlijke geluk. Vaak zijn ze hiermee al een tijd bezig, en lopen ze toch tegen belemmeringen aan die ze niet alleen kunnen overwinnen. Het ontwikkelen van hun persoonlijke wijsheid helpt bij het creëren van het gevoel van geluk. Zo kun je leren om je emoties niet alleen te beheersen, maar ze zelfs te gebruiken. Je kunt ontdekken wat jouw persoonlijke overtuigingen zijn die je blokkeren bij het realiseren van je droom. En als je dan wat lagen van de ui hebt afgepeld kun je nog aan de slag gaan met je patronen, die er vaak al jong ingekomen zijn en die ooit heel nuttig waren.

Er zijn een aantal schijnbare paradoxen die bijna altijd aan de orde komen:
Eigen verantwoordelijkheid versus omgeving
Werken met  bewustzijn
Je bent verantwoordelijk voor je eigen carrière, niet je baas of iemand anders in je omgeving. Het helpt wel om te kijken wat je in je omgeving hebt gecreëerd, want daar liggen nou juist al je leerpunten! Het kan dus zijn dat het lijkt of je omgeving, of iemand in je omgeving, je heel erg tegenwerkt.

Vrije wil versus resultaatgerichtheid
Werken met overtuigingen
Je hebt een vrije wil, dat betekent dat je kan kiezen voor een partner, vrienden, werk, acties, etc. Er is echter een verschil tussen de echte vrije wil, en de wil om iets te bereiken, wat ik verder resultaatgerichtheid zal noemen. Resultaatgerichtheid kennen veel mensen. Het wordt op het werk enorm gewaardeerd en er zijn zelfs vele cursussen gericht op het creëren van wat je wilt.

Vrije wil is pas goed inzetbaar als je je bewust bent van de keuzes die je hebt, en heel goed weet wat de droom is waar je naar toe wil werken. Om dat te bereiken is het vaak nodig om eens heel eerlijk in de spiegel te kijken. En dan kan blijken dat je soms dingen doet, “omdat het zo hoort”, of “omdat je denkt dat je nou eenmaal zo bent”.

Je eigen weg versus versus sociaal gedrag

Werken met emoties
Dan sta je op eigen benen, je hebt de belemmerende overtuigingen (vaak cultureel bepaald) uit de weg geruimd, en dan loop je nog tegen blokkades op. Dan kan het zijn dat je een bepaald patroon hebt ontwikkeld (bv. als iemand boos wordt ga ik weg, letterlijk of figuurlijk). Het is zo normaal, dat je niet eens doorhebt dat je het doet. Het is dus ook moeilijk om je er bewust van te worden. Als je de blinde vlek eenmaal hebt ontdekt, kan je ermee aan de slag. Veel puzzelstukjes zullen op hun plaats vallen, en eindelijk heb je zelf een stuur in handen waarmee je richting kan geven aan je leven.

Wil je aan de slag? Bel 06-25527550 voor een afspraak!

 
Bezielde salsa: dansen en lesgeven met passie PDF Afdrukken E-mail

Ik kan er enorm van genieten als mensen hun eigen passie volgen en er iets mee doen. Die mensen zijn vaak voorbeelden en inspirators voor anderen, omdat ze het levende bewijs zijn dat het de moeite waard is om je droom te laten uitkomen. Een van die mensen is mijn salsaleraar: Morry Krispijn, 40 jaar, getrouwd en zorgend voor 3 kinderen. Ik laat jullie graag via onderstaand interview (8 augustus 2007) met hem kennismaken.

Image
Morry, hoe ontstond jouw passie voor Salsa?
Na mijn eerste salsapassen in Colombia, ging ik in Nederland op les en zo vaak mogelijk vrijdansen. Mensen kwamen spontaan naar mij toe en vroegen me of ik hen ook kon leren om zo te dansen. Ik vond het lesgeven geweldig leuk, ik kreeg een kans en dus besloot ik het te gaan doen. De dansschool Salsaventura was geboren!
Lees meer...
 
Verwachtingen en zinvolle leerkansen PDF Afdrukken E-mail

Verwachtingen creëren een gehechtheid aan het resultaat. Als dat niet wordt bereikt, ontstaat er emotie. Je kan jezelf steeds rechtvaardigen, je trots verdedigen en de ideale lerares blijven zoeken, maar juist door geen verwachtingen te koesteren of ze los te laten, ontstaan leerkansen en mogelijkheden om voorbij de (voor)oordelen te komen. De hieronder opgenomen tekst illustreert dit volgens mij heel erg mooi!

Lees meer...
 
De zin van organisaties PDF Afdrukken E-mail

Soms denk ik na over de zin van organisaties. Waarom bestaan ze eigenlijk? Vorige week had ik opeens een antwoord.

 De huidige maatschappij is gericht op individuen. Mensen wonen niet meer in grote groepen bij elkaar, families zijn veel kleiner dan vroeger en communes vormen een uitzondering.
Ik ga uit van het principe dat spirituele groei en ontwikkeling bereikt kan worden via interactie. Als je wordt geraakt door wat iemand doet of zegt, dan spiegelt dat jou iets. Dit is een kans om te leren en dus te groeien. Hiervoor heb je de dynamiek van grote groepen mensen nodig, liefst met grote diversiteit. Dit zou kunnen betekenen dat juist organisaties de plaatsen zijn voor persoonlijke en spirituele groei en ontwikkeling. Dat zijn immers ook de ontmoetingsplaatsen van mensen, waar ze met elkaar samenwerken, ideeën uitwisselen, botsen, kortom elkaar spiegelen. Is dit geen mooie nieuwe bril om naar je organisatie en je collega's te kijken?
Pam, 15 juni 2007

 
Een verhaal over passie en keuzes PDF Afdrukken E-mail

Er dreef in snelle vaart een boomstam in de rivier met daarop een tiental kikkers. De voorste kikker riep: "Dit is een geweldige reis! Zie je wat we zien? We zien riet, weilanden en vreemde koeien en als we op ons rug liggen, zien we wolken voorbijtrekken zoals we nog nooit hebben gezien." De kikkers aan de kant keken verbijsterd toe en keken wat bedremmeld naar hun vliezen en de modder waar ze al hun hele leven in rondhupten. Enkele kikkers wilden graag mee en de voorste kikker op de stam riep: "Kom, kom, we gaan! De stroom gaat sneller en als je nu springt kan je mee." Een van de kikkers stond erg in dubio. Ze wilde graag veel zien en het avontuur beleven, maar haar vriendje en de kleine kikkertjes genoten nu juist van het riet en de oever. Af en toe sprongen ze in het water en bestudeerden de lucht, en als het hen verveelde trokken ze weer een stukje verder. De dubio-kikker besefte dat als ze op de boomstam zou springen, het een tijdje zou duren voordat haar vriendje en de kleine kikkertjes weer bij haar waren. De kikker op de boomstam zag alleen haar droom, rotsblokken op haar weg verdwenen door de zwaarte van de stam. Sommige kikkers vroegen zich af wat er zou gebeuren als de stam zou omslaan en de kikkers op de stam op zichzelf aangewezen zouden zijn.

De stam is onderdeel van de rivier, zoals het ook zeker is dat de rivier in de zee stroomt. Maar niet alleen de rivier is mooi, juist de poel om de hoek met zijn stille riet bekoorde veel kikkers. En er waren vele rivieren met vele stammen. Had de eeuwige kikker niet gezegd dat iedere kikker zijn stam kan kiezen, en dat er voor iedere kikker een stam aanwezig is?  Wat is het doel van de voorste kikker? Het beleven van de stroom en het aan boord houden van de andere kikkers? Zorgt ze ervoor dat de stam niet omslaat of wil ze ook echt helpen en gaat ze weleens stroomopwaarts om nieuwe kikkers op te halen? En wat is het doel van de kikker aan de kant? Het beleven van de stroom of het helpen van de andere kikkers aan de kant? Wat is de snelheid van de stam, kan je er alleen opspringen als je heel snel bent? Hoe zou dit verhaal aflopen?

Dit verhaal is geschreven door Fokke Rispens 

 
© 2022 www.zingeving.org
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.